„Dimineaţă pierdută” sau cum am râs în gura mare cu o carte în mână

M-am apucat de citit Gabriela Adameşteanu, Dimineaţă pierdută (Polirom, 2008) şi m-am trezit râzând de una singură. Vă dau şi vouă o bucată:

Uite-aşa vorbea vecinele când mă-sa mare, grecoaica, venea prin Pantilimon să-şi vadă nepoţii. N-o suferea vecinele şi nici ei, nepoţii,  n-o suferea şi, când ea le zicea să-i zică granmama, ei, dracii de copi, o striga gramamoartea… Dumnezeu s-o ierte şi pe gramamoartea, e-hei, de când s-a ales prafu de ea! Poza i-o ţine şi acu în saltar, poză făcută la Fridrihbindăr, uite-aşa ţanţoşă stă gramamoartea, cu blană la gât şi ghete nalte cu toc. Ghete elegante cu scârţ, le da cu ulei de ricin şi le-ncheia cu croşetu. Că toată viaţa avusese grijă de ea, gramamoartea, d-aia îşi şi dase o fată de suflet, ca să nu aibă copii mulţi la uşă! D-aia nu se perpelea ea nici pentru nepoţi, aşa că, bieţii de ei, când îi ajungea vreo nevoie, dădeau fuga la unchi-su, Spală-Varză, care avea casă peste drum de biserică: avea casă mare, cu gardu-nalt şi pivniţe de vin şi cu câini răi. Un zgârcit ş-ăla, un zgârcit şi un zgârie-brânză, d-aia îi şi zicea oamenii Spală-Varză…

Stilul mi se pare încântător, iar utilizarea registrului familiar, delicioasă. Personajul principal, Vica, este bătrâna de oraş, muncită o viaţă întreagă, care-şi umple ziua cu vizita la cumnată şi alte nimicuri, pe care o găsiţi şi astăzi în tramvai/troleu/autobuz, cu paporniţe după şi gânduri de depănat (pentru sine sau cu glas tare, după caz). Romanul se anunţă o picantă călătorie într-un cotidian al unor vremuri de mult uitate.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s