Acum câţiva ani de zile, am descoperit pe unul dintre site-urile cu trafic mare, articole puţine şi produse la care mi se scurgeau ochii, o pereche de pantofi fără cusur: cusătură şi croi impecabile, un albastru electrizant, tocul elegant şi delicat (aducându-mi aminte de graţia cu care Marilyn Monroe plutea în rochii vaporoase şi pantofi şic). Autorul acestor bijuterii: Coca Zaboloteanu.
Pantofii albaştri sunt în dulapul meu acum şi, odată cu ei, au apărut pofta şi gustul pentru lucrurile inedite, pe care nu le găsesc înşirate unul după celălalt pe rafturile magazinelor (eventual, aduse cu sacul din Dragonul Roşu). Le-am descoperit pe Coca Zaboloteanu şi Mihaela Glăvan, pe Maria Lucia Hohan şi alţi creatori tineri, în stare să scoată culoarea la lumină şi bunul gust la iveală.
Acum, revenind, îmi place Coca Zaboloteanu pentru că, deşi a urmat o facultate care ar fi dus-o pe alt traseu, asta nu a împiedicat-o să îşi transforme pasiunea într-o opţiune validă de viaţă. E implicată în munca sa până peste cap şi fiecare lucru înseamnă migală, atenţie, grijă, detalii şi finisaje. Am fost aseară la atelierul Cocăi Zaboloteanu, împreună cu o prietenă, pe la 7, iar creatoarea ai cărei pantofi se plimbă la prezentări de modă, în picioare celebre, în picioare de femei încântate de culoare şi de formă şi stil, ne-a întâmpinat cu urma unui zâmbet pe faţă, după o zi de muncă. Atelierul, o serie de încăperi cu parchet de lemn vechi, cu aroma specifică, este amplasat într-un subsol de pe strada Staicovici (lângă Opera Center). Atmosfera e primitoare, încăperea e plină de pantofi coloraţi, modele peste modele, cu fundiţe sau fără, piele întoarsă sau lucioasă, nebunie de tocuri.
Oftam cu pantofii în mână, ca un plod alintat, într-un magazin de jucării, admirând fiecare pantof în parte. Dintre creatorii români de pantofi, Coca Zaboloteanu este cea mai înclinată spre joc şi joacă, modelele sunt vesele şi vii, fără a le lipsi eleganţa. Unicitatea şi originalitatea sunt două motive esenţiale pentru care merită să aruncaţi un ochi peste colecţiile sale şi să vă gândiţi cu plăcere la accesorii, combinaţii de culoare şi de texturi. Esenţa e întotdeauna în detalii. Întodeauna. Vestimentaţia este precum muzica: e întotdeauna nevoie de notele potrivite pentru a obţine armonia perfectă.
Coca e foarte tare pentru că pantofii pe care îi creează sunt pantofi pe care îi recunosc pe stradă, stilul ei fiind inconfundabil, pentru că este unul dintre oamenii tineri pe care îi respect pentru pasiunea cu care muncesc. Şi mai e o chestie care mi s-a părut genială: Coca Zaboloteanu nu vrea să emigreze. Munceşte aici, trăieşte aici, savurează fiecare clipă iar rezultatul sunt bijuterii de piele, lucrate cu grijă. A venit vorba despre asta într-o discuţie despre, bineînţeles, pantofi şi aveam un zâmbet până la urechi, de încântare când am auzit asta. Din punctul meu de vedere, are talent cu carul şi ar putea face la fel de bine ce face aici, în orice loc din lume, dar alege să rămână aici şi să bucure maniace ca mine, încântate de frumosul din orice.
Cu alte cuvinte, declar oficial că pantofii sunt o formă de artă în sine şi că îmi scot pălăria în faţa oamenilor pasionaţi, care transformă munca în plăcere
A.
Foarte fain. Mihai Albu îţi place? 😀
Nu în mod deosebit. E un pic prea excentric pentru gustul meu şi mi se pare supraapreciat. În zona asta, glam, high fashion, îmi place mai mult Mihaela Glăvan: http://sepala.ro/
In fata pantofilor acestia toate femeile cred ca sunt niste plozi alintati!! :))