Love Building, umor proaspăt și amor șchiopătând

Am câteva restanțe de dat pe acolade, în secțiunea povești de spus, plus o promisiune de respectat, față de un prieten, așa că, doamnelor și domnilor, am revenit să vă povestesc cum a fost la Noaptea Albă a Filmului Românesc și la producția Love Building.

Să începem cu începutul. Dacă mulțimea pestriță nu vă intră în gusturi și preferați o formulă ceva mai discretă, Noaptea Albă a Filmului Românesc nu e cea mai bună alegere. Dacă, pe de altă parte, aveți poftă să vă pierdeți printre oameni, să trageți cu ochiul la actori și regizori care se plimbă relaxați de la un cinematograf la altul și văd filmele cot la cot cu publicul, acest eveniment este momentul potrivit pentru un pic de pauză, de mai dă-o încolo de rutină, și de filme, neică. Filme românești multe, vechi și proaspete, drame de export (pentru urși, Cannes și ”ai văzut? Poziția copilului a fost propus pentru Oscar!”) și comedii care încearcă să schimbe tonul cinematografiei românești. Avem di tăti. Anul trecut, am aplaudat la Despre oameni și melci, la 3 dimineața, și v-am povestit despre asta, aici.

Anul acesta, am ales Love Building, o comedie românească lansată în 2013, în regia luvbuildingIuliei Rugină. Pe producătorii-actori îi știți: Alexandru Papadopol (care mi-a recâștigat respectul ca actor, cu această reîntoarcere, după ani de zile în care i-am ignorat aparițiile în serialele MediaPro), Dragoș Bucur (da, știu, să oftăm în liniște, deci) și Dorian Boguță (căruia i-am savurat accentul discret – just a hint). Partea distractivă urmează acum: ceilalți 30 de actori sunt debutanți, de la Actoriedefilm.ro, proiect inițiat de Alexandru Papadopol, Dragoș Bugur și Dorian Boguță, în martie 2010. Am auzit păreri conform cărora, stângăciile proaspeților actori erau cam prea evidente și că interpretarea a fost artificială. Am văzut lucrurile un pic diferit și taman  acesta este motivul pentru care, cu toată inima, recomand Love Building: stângăciile celor 30 de actori s-au potrivit ca o mănușă subiectului, personajelor, cadrelor de mockumentary și intenției de a produce un film lipsit de dramatism teatral, cât mai apropiat de public care sigur a auzit în viața reală, pe la prieteni, măcar una dintre poveștile de pe ecran (să nu zic că le-a trăit pe pielea proprie).

Povestea e simplă: un proiect de tip training camp cu perechi ale căror relații scârțâie. Trei specialiști (la rândul lor, taxați de dileme, complexe și frustrări proprii). Perechile se înscriu în acest proiect pentru a-și redescoperi dragostea, impulsul inițial care i-a determinat să se aleagă. M-a distrat teribil stilul telegrafic în care sunt prezentate cuplurile, la început, cu tot cu meteahna principală care le distruge relația, așa cum m-au amuzat și reacțiile din sală, când mai scăpa câte un spectator vreo insultă printre dinți, ori câte un comentariu (Love Building naște fără prea mare efort empatie și solidarități impulsive). Lucrurile iau o turnură nefericită când organizatorul acestei tabere de recuperare intervine în procesul de ”vindecare”, cu un artificiu mediatic (fără spoiler), dând peste cap eforturile celor trei terapeuți. ”A fost o dată ca niciodată, o prințesă foarte frumoasă. Toți prinții o iubeau. Când s-a făcut mare, a găsit un prinț de care s-a îndrăgostit și ea. Și s-au căsătorit și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Hai, mă, să fim serioși.”  De aici, totul se duce la vale: două înșelări, șapte incompatibilități, o impotență slash frigiditate ș.a.m.d., înseamnă o mână de scenarii pe care le-ați mai văzut, inclusiv (culmea culmilor) un domn simpatic care își aduce amanta în tabără, să își refacă relația.

foto 3Ce mi-a plăcut foarte mult: Love Building s-a scuturat cu eleganță de rețetele de comedie perdante, din ultimii ani, nu a pus miză pe vulgaritate, nu a pus miză pe prostia boborului, fie el pe ecran sau în sală (cu tot respectul, umor de Las Fierbinți și de Nașa, mă lasă rece). Scenariul a fost bine pus la punct, iar replicile mi-au amintit de conversații auzite, povești spuse pe Facebook, la bere, la țigară, la mica bârfă de cafea. Am simțit picătura de comedie hollywoodiană, dozată impecabil, fără a priva filmul de parfumul local, ”de aici”. Excelent montaj, alternând între testimonialele în alb-negru și firul poveștii, între varianta ei și varianta lui. M-a uns pe suflet premisa ”nimeni nu e perfect”, pe baza căreia cei trei terapeuți ajung în niște situații de tot râsul – Dorian Boguță povestind cu stângăcie despre escapada amoroasă neobișnuită a consoartei și verificându-i profilul de Facebook, Dragoș Bucur și Dorian Boguță în scena cu miștourile de familie, Alexandru Papadopol, întrebând inocent ”Par homosexual?”. Delicios, delicios! Am apreciat faptul că dintre două variante posibile de final, Love Building a ales-o pe a treia. Nu a încheiat în mod facil cu ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, nu a dat verdicte în situații în care publicul mai mult ca sigur a făcut-o, ci a păstrat fâșia de gri, mult mai apropiată de viața reală, lăsând loc de interpretare. Uman, cald și lipsit de fasoane.

La final, când de prin sală s-au ridicat actorii și regizoarea și s-au prezentat la apel pentru aplauzele publicului, mă întrebam cât de tare s-or fi distrat ei în timpul proiecției, auzind comentariile vecinilor de scaun. Și mie mi-a scăpat un ”Boule!” printre dinți, la un moment dat. Deh, Love Building mai face și asta pe deasupra: îți amintește de vreo alegere amoroasă dictată exclusiv de hormoni și te pune să te uiți la tine din afară și să îți zici ”pfui! Ce am avut în cap, Doamne!”

V-am pupat și ne vedem în toamna asta peste tot, la cinema, la teatru, la protest și la bere!

A.

Surse foto: www. actoriedefilm.ro, www.cinemagia.ro

Publicitate

2 gânduri despre “Love Building, umor proaspăt și amor șchiopătând

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s